Geestelijke gezondheidszorg
De Praktijkondersteuner Geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ) wordt vooral ingezet als patiënten spanningsklachten hebben (denk aan somberheid, slaapproblemen, werkgerelateerde problemen, opvoeding, schoolproblemen etc). Zij zal door gesprekken en het laten invullen van vragenlijsten proberen een helder beeld te krijgen waar het probleem ligt. Vervolgens zal zij aan de patiënt, in overleg met de huisarts, een behandelplan voorstellen. De opzet is om de aanpak van de problemen in verhouding te brengen met de zwaarte van de diagnose. Dus eenvoudig als het kan, en specialistisch als het moet. De POH GGZ kan ook een rol spelen in de begeleiding van chronische problemen, of in de nazorg van een intensieve gebeurtenis. Zij heeft hierover intensief overleg met de huisarts.
De POH GGZ kan ook kinderen, jeugdigen en hun ouders helpen bij spanningen en gedragsproblemen. Ook kan zij de schakel vormen naar de school als daar leerproblemen of gedragsproblemen spelen. Zij kan ook de ouders begeleiden en adviseren in de soms ondoorzichtige wereld van de jeugdhulpverlening.
E-Health
Bij de POH GGZ kunt u voor uw psychische klachten nu ook thuis aan de slag met behulp van e-health van Minddistrict. Binnen een beveiligde internetomgeving kunt u op uw pc of tablet aan de slag met concrete en duidelijke oefeningen. De modules kunnen een aanvulling zijn op de gesprekken met uw praktijkondersteuner. Tussentijds kan de praktijkondersteuner met u meekijken en u feedback geven op de gemaakte oefeningen. Zo blijft u ook tussen de gesprekken door bezig met het bereiken van uw doelen.
Groepsbijeenkomsten
Patienten die bij de POH GGZ begeleid worden kunnen ook worden geadviseerd om samen met anderen te werken aan hun spanningen. Deze groepsbijeenkomsten kunt u alleen bezoeken op advies van de huisarts of POH GGZ. De materiaalkosten zijn eenmalig en bedragen 35 euro. De verdere kosten worden door de zorgverzekeraar vergoed. Informeer bij de praktijkondersteuner GGZ naar de mogelijkheden. Meer informatie
Mentaal Fit
Dit is een cursus waarin je leert om deze klachten zelf aan te pakken en je weer fitter en prettiger in je vel te voelen. Je leert hoe je weer positiever en energieker in het leven kunt staan. Mentaal Fit laat zien hoe je de negatieve spiraal kunt doorbreken aan de hand van de thema’s: denken – voelen – doen. Je leert hoe je je beter kunt ontspannen, grenzen stellen en hoe je negatieve gedachten en gewoonten kunt beïnvloeden. Mentaal Fit bestaat uit 9 bijeenkomsten van 2 uur en start meerdere keren per jaar bij je in de buurt.
Mindfulness
Deze cursus leert mensen om bewuster in het leven te staan en werkt positief bij pijn, angst- en spanningsklachten, depressie en slaapproblemen. Mindfulness betekent op een vriendelijke manier aandacht schenken aan het moment van nu; de dingen zien zoals ze zich van moment tot moment aan je voordoen zonder daarover te oordelen. Tijdens de bijeenkomsten wordt er geoefend en staat de eigen ervaring centraal. Elke bijeenkomst heeft een thema om de beoefening te ondersteunen en te verdiepen. De training bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en start meerdere keren per jaar bij je in de buurt.